تاکنون آخرین بحرانی که جهان را درنوردیده و آثار آن همچنان نیز باقی است، بحران موسوم به سال ۲۰۰۷ آمریکا است که از وامهای رهنی و اوراق مشتقهی بدون پشتوانه شروع شد و طی مدت کوتاهی ویروسوار عمدهی کشورهای جهان را به ورطهی سقوط اقتصادی کشاند.
اشاره: در این مجموعه که به کوشش پایگاه کد آمایی تهیه و تنظیم شده است سعی شده است چالش های مالی نظام سرمایه داری از زبان متفکرین غربی در قالب کتاب معرفی شود.
سایت مدرسه اقتصاد قصد دارد به زودی هر کدام از کتاب های این مجموعه را معرفی مختصری داشته باشد.
نظام اقتصادی غرب مبتنی بر الگوی اکانومی و ربا همواره در طول تاریخ شکلگیری و بسط خود با فراز و فرودها و کاستیهای بسیاری مواجه بوده است که در هر نوسان، زندگی مردمان بسیاری را با خود به لرزش میانداخته و تکاپوی معیشتِ جوامع را دچار ایست و اعوجاج از مسیر طبیعی خود میکرده است. این الگوی اقتصادی غرب که با ربای سیستماتیک ممزوج بوده در هریک از این نوسانها که عمدتاً هم به بحرانهایی ریشهکن و خانمانسوز تبدیل میشده است، با یک عادتِ زشت که برآمده از روحیهی شیطانی و اندیشهی سودمحور Capitalism غربی است، هر بار با دستاندازی به ثروت ملتهای دیگر، وضعیت بحرانی خود را از این منجلاب که نیل به فروپاشی تمدنی داشته است نجات داده و حیاتِ روبه موتش را دوباره به دست آورده. این دستاندازیِ تمدنی یکبار در دورهای خاص از تاریخ با استثمار و استعمار مستقیمِ ملتها Colonialism معنا مییافته و در دورهای دیگر با شعارهایی چون جهانیسازی و تجارت آزاد و آنچه که به استعمارِ نو Neocolonialism تعبیر میشود ظهور میکرده و در برههای دیگر از این تاریخِ شوم با خلق اعتبار و چاپ دلارِ بیپشتوانه و به تعبیری دلارزایی Dollarization سعی در حفظ حیات مادی خود کرده است.
این مسئله قدمتی به اندازهی تاریخِ اقتصاد غرب دارد؛ از زمانیکه علم مالی Finance از قمارخانههای هلند و فرانسه توسط جان لو John Law به عاریت گرفته شد و در ادامهی مسیر قماربازانهاش با تئوریهای اقتصادی مکاتب کلاسیک، نئوکلاسیک، کینزی و… پیوند خورد و موقعیتهای بحرانی کمرشکنی را در این تاریخ حدوداً ۳۰۰ ساله بر جان عمدهی ملتهای جهان تحمیل کرد.
تاکنون آخرین بحرانی که جهان را درنوردیده و آثار آن همچنان نیز باقی است، بحران موسوم به سال ۲۰۰۷ آمریکا است که از وامهای رهنی و اوراق مشتقهی بدون پشتوانه شروع شد و طی مدت کوتاهی ویروسوار عمدهی کشورهای جهان را به ورطهی سقوط اقتصادی کشاند. این شرایط بحرانی و وخامتزا که همیشه در تعامل مستقیم با زندگی مردم بوده و در هر نوسان معیشت آنها را مستقیماً هدف قرار میداده، دستخوش مباحثات و نقد و نظرهای فراوانی گشته است و عمدتاً هم استادان اقتصاد و قشر نخبهی دانشگاهی نسبت به آن زاویه گرفته و اظهار نظر میکردهاند که منجر به تشکیل جلسات سخنرانی، ساخت فیلمهای بلند سینمایی و مستند و همچنین تألیف و نگارش کتابهای گستردهای در نقد، تحلیل و تبیین بحران و فروپاشی اقتصاد بوده است.
با توجه به این، در آخرین بررسیهایی که مرکز پایش استراتژیک فروپاشی اقتصاد لیبرال انجام داده، ۷۰۰ جلد کتاب را که متأثر از بحران مالی اخیر در سطح جهان نگاشته شده به دست آمده است.
برای اطلاع از آنها میتوانید فهرستی از عناوین و تاریخ نشر این کتابها را از اینجا دانلود کنید.
برای دریافت بسته هفتگی از طریق ایمیل مشخصات خود را وارد کنید.